Środa, 22 sierpnia 2018 r.

Stanowisko Ligi Polskich Rodzin w sprawie zadań samorządu terytorialnego w ochronie środowiska

Szeroko rozumiana ekologia stanowi niepowtarzalną szansę dla samorządu terytorialnego. Inwestycje z zakresu ochrony środowiska mogą się przyczynić do wzrostu atrakcyjności danego terenu dla potencjalnych inwestorów, wzrostu walorów turystycznych, czy też w końcu lepszego samopoczucia mieszkańców gminy, powiatu czy województwa. Ochrona środowiska nie powinna być tylko zbiorem obowiązków, lecz znaczących korzyści wynikających z zaangażowania się w działalność proekologiczną.
Zakres odpowiedzialności jednostek samorządu terytorialnego w zakresie ochrony środowiska wzrośnie w sposób znaczący, co przełoży się z kolei na konieczność zwiększenia wysiłków w poszukiwaniu źródeł finansowania tego typu zadań. Już dziś dochody własne wszystkich szczebli samorządów są niewystarczające, a nic nie wskazuje na to, by w najbliższej przyszłości miały one znacząco wzrosnąć. Mamy także pełną świadomość tego, że pozyskiwanie funduszy unijnych nie było i nie będzie zadaniem prostym, co zresztą w szerszej perspektywie przełoży się na utratę znacznej części tych funduszy.

Dlatego też w aktualnej trudnej sytuacji samorządów i ich narastającym zadłużeniu, gdy już dziś zostaje on obciążany dodatkowymi zadaniami, istnieje poważna groźba załamania się wszelkich inwestycji proekologicznych. Może zabraknąć środków budżetowych na nowe strategie polegająca na promowaniu innych rodzajów przedsięwzięć, takich jak wykorzystanie odnawialnych źródeł energii, inwestycje związane z gospodarką odpadami. Liga Polskich Rodzin wyrażamy swoje głębokie zaniepokojenie tym stanem, gdyż złe warunki akcesyjne z UE i narastające problemy samorządów mogą poważnie wstrzymać inwestycje związane z ochroną środowiska.

Sylwester Chruszcz

Wiceprzewodniczący Zarządu Głównego
Ligi Polskich Rodzin

Biura regionalne LPR:
(ta część strony w przebudowie)

Dane:

Biuro Krajowe: